Pekeltje kunst educatievignet_fiep100

Aan kinderen op het basisonderwijs en het speciaal basisonderwijs: cluster 3 en 4.

Saskia geeft met veel plezier illustratie lessen. Fantasie en creativiteit zijn tijdens de lessen belangrijk en natuurlijk leert ze de kinderen ook technische vaardigheden. Werken op ieders eigen niveau staat voorop. Kinderen maken tijdens de lessen illustraties waarvan ze niet wisten dat ze het konden. Maar vooral is het leuk 🙂 !

Check mijn pekeltje- facebook om op de hoogte te blijven van de laatste lessen! Wil je meer informatie neem dan contact op Tel 06-485 29 463 of via info@pekeltje.nl

Pekeltje is gediplomeerd BIK-docent: Kunstenaar In de Klas. Ze heeft ervaring op basisscholen in binnen en buitenland, ervaring in het lesgeven aan klassen in het Speciaal Basis Onderwijs, asielzoekerscentra en verschillende musea in Nederland.

 

Het aanbod op deze pagina is slechts een selectie van wat mogelijk is. Neem contact op voor meer workshops, een vrijblijvende offerte, of een op maat project specifiek voor uw school.

 

 

School kalender met illustratie van elk kind  (hele school)

Toe aan een nieuwe schoolgids? eentje die niet weggegooid wordt?

Of zoek je nog een kado voor een klas of een bijzonder persoon die vertrekt?

Tijdens dit project maken alle klassen onder begeleiding van een illustrator een beeld. De tekeningen van alle (!) kinderen komen samen in een prachtige kalender.

 

 

 

 

 

Laat die Duif niet achter het stuur! (kleuters)

Kunstproject voor kleuters van 3 lessen.

We maken kennis met duif, die heeft maar een droom: buschauffeur worden.

De kinderen werken tijdens deze serie van 3 lessen aan de droom van duif.

 

 

 

 

 

 

Ontwerp zelf een cartoon figuur!

Leer de 5 beste trucs van cartoon-tekenaars.

Tijdens een workshop van een uur de beste trucs leren van cartoon tekenaars. Aan het einde heeft ieder kind een cartoon-figuur bedacht waar hij of zij trots op is.

 

 

 

 

 

 

 

Het verhaal van de Vreemde Vogel  (groep 3-8: met variatie)

Serie van 3 workshops waarin de leerlingen de gekste vreemde vogels en hun verhaal bedenken. Samen met een illustrator maken de kinderen eerst beeld en van daaruit wordt het verhaal verzonnen.

De kinderen gaan drie keer met een illustrator aan de slag. Iedere les komt er een andere techniek aan bod, ook krijgen ze technische illustratie vaardigheden mee: hoe teken je eigenlijk emoties, of diepte. De aanpak is speels en proces-gericht en de nadruk ligt dan ook op het plezier in het verzinnen van je verhaal van je eigen hele vreemde vogel.

Het resultaat is een fraaie tentoonstelling. De kinderen maken hun werk namelijk in een A4 doos. De tekst komt aan de buitenkant van de doos, de illustraties aan de binnenkant. De illustraties worden zo een mooi bewaard geheim.

 

 

 

Azteken en chocolade

Verven met chocolade: één groot feest en je voldoet ook nog aan de leerlijnen!

De Azteken waren dol op chocolade en op kunst. Daar kunnen we nog wat van leren 😉

De leerlingen bestuderen eerst oude Azteekse kunst om vervolgens, zoals een echte Azteek het liefst zou doen, een schilderij van chocolade te maken. De lekkerste kunstles ooit! Of zoals een leerling ooit zei tijdens deze les: “Kijk juf, ik ben een Aztekenaar!” Ook leuk om als verjaardagsfeest van de juf te doen.

 

 

 

 

 

 

Museum van bijna briljante uitvindingen (v.a. groep 5)

Bedenk een uitvinding en maak een blauwdruk.

Kinderen gaan in deze workshop als echte uitvinders aan de slag om ‘bijna briljante uitvindingen’ te verzinnen. Ze verzinnen bijvoorbeeld oplossingen voor zeurende ouders, spruitjes en monsters onder je bed.

 

 

 

 

 

 

Is dit kunst, of kan het weg? (v.a. groep 6)

Kunst project van 6 lessen: kunst maken, experiment en kunst kijken

In 6 lessen onderzoeken we wanneer iets kunst is.

We onderzoeken of experimenten toch ook kunst kunnen zijn.

We gaan zelf kunst maken, veel experimenteren, nieuwe technieken leren.

 

 

 

 

 

Wat kun je allemaal met een paperclip?

Les aan docententeams: Een spoed cursus voor meer creativiteit in je eigen lessen

Er wordt vaak gesproken over creativiteit als een van de kerncompetenties voor leerlingen. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Wat nou als je jezelf niet creatief vind? Hoe weet je nou of de leerlingen echt creatief aan de slag zijn geweest volgens de leerlijnen?

Deze workshop voor docententeams is een spoedcursus creativiteit. De workshop wordt gegeven door een illustrator. De vraag staat centraal: Hoe geef je een echte creatieve les?

Hoe weet je nou of je een creatieve opdracht hebt gegeven aan je leerlingen en hoe pas je dat toe in de dagelijkse praktijk van je lessen. Tijdens de workshop doe je zelf een paar creatieve opdrachten die je als docent weer mee kunt nemen naar je eigen lessen. Je krijgt ook een uitgeschreven lesbrief voor een creatieve beeldende les gekoppeld aan taal: een voor de midden en een voor de bovenbouw.

 

Dieren diorama (vanaf groep 3 – ook heel leuk voor bovenbouw speciaal onderwijs)

Tijdens deze workshop serie gaan de kinderen aan de slag met een illustrator.

De kinderen krijgen technische tekenles én experimenteren met nieuwe technieken. We leren een dier te tekenen dat zelfs je oude buurvrouw herkent, maar vooral gaan we veel fantasie gebruiken en experimenten. Na drie lessen is er prachtige tentoonstelling waar de leerlingen trots op zullen zijn.

Deze workshop serie kan makkelijk aangepast worden aan iedere school-bouw. Het voorbeeld is gemaakt door een leerling van groep 7 van een SBO cluster 4 school in Amsterdam.

 

 

 

 

foto lampenKunst voor Bangeriken 😉

Het eindresultaat van deze workshop is een mooie nachtlamp voor naast je bed.

We beginnen de workshop met enge (spookhuis)dingen te tekenen: met kleur op zwart papier: Lekker eng.

Daarna bespreken we het alternatief: Een nachtlampje met vrolijke dingen erop, dat de hele nacht aan kan blijven…

want niks helpt zo goed tegen bang zijn als vrolijke dingen! Zelf Gemaakt!!

 

Wfoto vogelsorkshop Vliegende Vogels

Eindproduct van deze workshop is een eigen mobile met fantasievogels. Ze vliegen de klas uit!

Tijdens deze workshop werken we aan techniek en met fantasie.

Iedereen krijgt foto materiaal en vergrootglazen: Tekenen is kijken.

Optie: deze workshop kan met verschillende materialen en er kunnen verschillende technieken worden aangeleerd.

 

 

Les via de Fiep Westendorp Foundation

Saskia geeft ook les via de Fiep Westendorp Foundation. Fiep-gerelateerde en andere illustratie workshops, op scholen, in musea en AZC’s. Voor meer informatie kijk op de Fiep-site